Pięć kół gospodyń wiejskich i jedno stowarzyszenie wzięło udział w konkursach na Najsmaczniejszą Potrawę Wielkanocną i Najpiękniejszy Stół Wielkanocny podczas piątych Inspiracji Wielkanocnych, zorganizowanych dwunastego kwietnia w Brzeźnie.
Wydarzenie przyciąga wielu amatorów wielkanocnej kuchni i miłośników występów artystycznych.
W tym roku do konkursów stanęły koła gospodyń z Paprotni, Kałku, Szczepidła, Kazimierza Biskupiego i Żychlina oraz Stowarzyszenie Aktywne Kobiety z Gminy Krzymów. Przygotowane przez nie stoły i potrawy konkursowe oceniała komisja w składzie: Sylwia Kudła – Starszy Inspektor ds. promocji w Starostwie Powiatowym w Koninie, Dorota Panas – pasjonatka gotowania, edukatorka, która wielokrotnie prowadziła warsztaty pierogarskie w Zagrodzie Borowo; kucharzyła też w niejednej restauracji i Rafał Demski – właściciel jadłodajni „Pysznie i Domowo” w Koninie. Były szef kuchni w Hotelu Pałacyk. Prowadził również studio kulinarne w Warszawie, a w czerwcu otworzy swój bar, pizzerię Wiejska Chata w Brzezińskich Holendrach.
Jak zwykle na Inspiracjach Wielkanocnych, każdy mógł spróbować potraw, którymi były zastawione konkursowe stoły.
W trakcie pracy komisji scenę opanowały zespoły taneczne Dance Avenue i Le Brio oraz wokalistki z Gminnego Ośrodka Kultury w Brzeźnie. Gwiazdą wydarzenia była grająca folklor miejski Kapela z Szaconkiem z Brześcia Kujawskiego. Mały kiermasz wielkanocny przygotowały Sylwia Markowska – rękodzieła: wianki, poduszki, obrusy i rodzina Augustynów – rękodzieła z wikliny.
Punktem kulminacyjnym imprezy było oczywiście ogłoszenie wyników konkursów. W konkursie na najsmaczniejszą potrawę komisja przyznała dwa wyróżnienia i nagrodę główną. Wyróżnienia i nagrody pieniężne w wysokości dwustu złotych powędrowały do Koła Gospodyń Wiejskich w Żychlinie za polędwicę z kiełbasą i dla Koła Gospodyń Wiejskich w Szczepidle za mazurka. Nagrodę główną w tej kategorii, trzysta pięćdziesiąt złotych, zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich „Kwiat Paproci” z Paprotni za barszcz wielkopolski.
– Barszcz jest zrobiony z chleba żytniego, śruty żytniej i chleba razowego. Ten barszcz jest z posmakiem chrzanowym, z dodatkiem jajeczka, chlebka, szyneczki. Myślę, że bardzo smakował. To jest taki tradycyjny, wielkopolski barszcz – mówi Agnieszka Gryczke, Przewodnicząca KGW „Kwiat Paproci” z Paprotni.
W konkursie na najpiękniej wyglądający stół wielkanocny, wyróżnienia i nagrody pieniężne w wysokości trzystu złotych otrzymały Stowarzyszenie Aktywne Kobiety z Gminy Krzymów i Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczepidła. Nagrodę główną w wysokości siedmiuset złotych komisja przyznała Kołu Gospodyń Wiejskich „Aksamitki” z Kałku. Co się znalazło na ich stole?
– Potrawy, które przygotowały nasze dziewczyny, jajka, produkty i dekoracje własnoręcznie robione, przede wszystkim przez dzieci – mówi Paulina Pilarska, Skarbnik KGW „Aksamitki” z Kałku.
Nagrodę główną w tym konkursie ufundowało Starostwo Powiatowe w Koninie. Wszystkie pozostałe, Gminny Ośrodek Kultury w Brzeźnie, w tym dodatkowe wyróżnienia w wysokości dwustu siedemdziesięciu złotych dla wszystkich kół gospodyń i stowarzyszenia Aktywne Kobiety z Gminy Krzymów.
Panie z koła gospodyń w Paprotni postanowiły przekazać pieniądze z otrzymanej nagrody i wyróżnienia na rzecz druhny Karoliny Cieszyńskiej z Ochotniczej Straży Pożarnej w Brzeźnie, która w marcu uległa poważnemu wypadkowi i potrzebuje wsparcia w procesie rehabilitacji.
– To była wspólna decyzja całego Koła Gospodyń Wiejskich w Paprotni. Chcielibyśmy pomóc druhnie Karolinie, żeby wróciła do zdrowia, do rodziny, do dzieci i do obowiązków. I życzymy zdrówka – mówi Agnieszka Gryczke.
Ze sceny popłynęły również życzenia świąteczne, które złożyli uczestnikom imprezy wójt Danuta Mazur, Krzysztof Kędziora, Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Brzeźnie i prowadząca Inspiracje Wielkanocne Marta Janczak.